lip 30, 2021
Remont kuchni
Remont kuchni jest jednym z trudniejszych przedsięwzięć. Jest to remont niezwykle kosztowny i inwazyjny. Aby remont kuchni przebiegł jak najbardziej sprawnie należy się do niego solidnie przygotować. Musimy opracować plan działania, określić swoje oczekiwania i preferencje dotyczące tego pomieszczenia. Ważne, by kuchnia była jak najbardziej funkcjonalna. Aby to osiągnąć najlepiej poradzić się fachowca lub projektanta. Tylko w ten sposób unikniemy wielu błędów aranżacyjnych, a to trudne pomieszczenie jakim jest kuchnia stanie się bardziej funkcjonalne i ergonomiczne.
Jak zaplanować remont kuchni
Najważniejsze jest, by określić jaką kwotę możemy przeznaczyć na remont kuchni. Dzięki temu będziemy w stanie dopasować sprzęty, meble oraz inne wyposażenie do naszych możliwości finansowych. Dzięki oszacowaniu budżetu będziemy pewni, na jakie rozwiązania możemy sobie pozwolić, a jakie będą poza naszym budżetem. Po określeniu budżetu najlepiej udać się do profesjonalnego projektanta. Tylko w ten sposób unikniemy wielu błędów w aranżacji tego pomieszczenia. Specjalista posiada wiedzę i doświadczenie w projektowaniu. Potrafi dopasować budżet do naszych preferencji i oczekiwań. Pomoże nam również w zaplanowaniu przyłącza wody i elektryki. Hydraulika w kuchni jest niezwykle ważnym elementem. To od prawidłowo wykonanych przyłączeń będzie zależał efekt końcowy projektu. Hydraulik powinien ściśle współgrać z projektantem i wykonać przyłącze zgodnie z wykonanym projektem. Na tym etapie błędy mogą nas sporo kosztować. Instalacja wodno-kanalizacyjna to w kuchni nie tylko podejście pod kran. Obecnie w kuchniach instaluje się zmywarki, czasem pralki oraz lodówki z kostkarką lub zbiornikiem na wodę. Wszystkie te sprzęty potrzebują dobrze wykonanej instalacji wodno-kanalizacyjnej. Projektant pomoże nam stworzyć wnętrze w pełni współgrające z naszymi oczekiwaniami. Pomoże również rozwiać wszelkie wątpliwości aranżacyjne, a także poda kilka rozwiązań, które sprawią, że kuchnia będzie jeszcze bardziej ergonomiczna i funkcjonalna.
O czym warto pamiętać remontując kuchnię
Bardzo ważnym aspektem aranżowania kuchni jest podział na strefy. W pomieszczeniu tym bowiem zarówno przechowujemy żywność, jak i ją myjemy i przygotowujemy z niej posiłki. Każda z tych stref wymaga osobnego miejsca do przechowywania oraz odpowiednich sprzętów. Od tego jak zaplanujemy ciąg mebli kuchennych i sprzętów zależeć będzie wygoda gotowania. Ważnym aspektem jest również tak zwany trójkąt roboczy. Jest to zasada mówiąca o tym, iż lodówka, zlew i płyta gazowa lub płyta indukcyjna powinny znajdować się na wierzchołkach trójkąta. Jest to najbardziej komfortowa sytuacja. Jeśli kuchnia, którą remontujemy jest na tyle duża warto zwrócić uwagę czy ta zasada jest u nas zachowana. W małych pomieszczeniach często niemożliwe jest, by ustanowić trójkąt roboczy. W takiej sytuacji należy ustawić sprzęty w linii lodówka, zlew, płyta, a pomiędzy wstawić kawałki blatu roboczego.
Najnowsze komentarze